#junij17 2022, petek

Rahel dež in pozna ura popoldneva sta nas nagnala iz vode. Dobro, da imamo komaj sto metrov s plaže do apartmaja. Smo si privoščili, lanske turistične bone je treba skoristit, saj jih bo narod v naslednjih letih v vsakem primeru moral odplačeval. Tri dni morja so po drugi strani terapevtski vložek v malega otroka.

Stal sem na terasi apartmaja. Vsi v vrsti so pritlični. Moja dva sta se šla ravnokar tuširat, pa sem nam malo počistil sandale, da ne bomo namočeno rdečo prst, ki se je prilepila stopal, nesli v stanovanje. Iz sosednjega apartmaja sem slišal, da gospa telefonira. Na vezi je imeli neko prijateljico in svetovala ji je res pametno in primerno podkrepljeno z razlago, zakaj naj se skuša z neko drugo žensko pogovoriti, da naj začne jemati zdravila proti multipli sklerozi, sicer bo pri štiridesetih na invalidskem vozičku. Kasneje je svojo utemeljitev podkrepila, da se bo pri petdesetih cela tresla in da bo njena odločitev, da namesto po formalnih zdravilih, ki imajo v zgodnjem odkritju bolezni pomemben zaviralni učinek, posega po alternativnih pripravkih, imela negativne posledice tudi za njeno družino, ki bo morala zgodaj začeti skrbeti zanjo.

Tako dobro je razlagala pomen zdravljenja in razliko med pristopom pri zdravljenju raka od zdravljenja multiple, da sem pomislil, da je turistka v sosednjem apartmaju, pogovor katere sem (priznam!) vlekel na ušesa, nemara zdravnica ali farmakolog. Če drugo ne, pa predsednica društva za boj proti multipli. Vendar kasneje se mi je samo zdelo, da je ženska zelo razgledana in racionalna ter da morda ni niti malo poklicno povezana z bojem proti tej ali drugi bolezni.

Spucal sem sandale in se umaknil s terase, ker soseda, če bi me dobila pri tem početju, ne bi razumela, da prisluškujem iz občudovanja, ker je to tako dobro ubesedila in razložila in ne iz gole radovednosti. Zaradi njenega načina, kako je zbirala besede in tvorila stavke, prav vse se mi je zdelo smiselno. Morda pa je socialna delavka, tudi na to sem pomislil. Morda, in pihnil v svoj ceh.