#maj15 2022, nedelja

Mrtvaški ples, freska v Hrastovljah. Brez da bi googlal na zemljevidih, nimam pojma, kje pri nas se nahaja cerkev s to svetovno znano fresko. O njej smo bržkone na hitro naleteli v kakšnem osnovnošolskem ali srednješolskem učbeniku, ampak kdo bi si v svpjo odraslost iz tistih šolskih časov zapomnil takšne detajle, ko so nas pa futrali z letnicami rojstva in smrti generalov od kdove kakšnih dežel in časov.

Mrtvaški ples ponazarja življenje in smrt kot cilj te poti, ki mu pravimo življenje. Od rojstva in zibelke naprej smo obsojeni na smrt, ki nam je podala roko ter nas vodi do konca. Vsi gremo v isto smer, vsi plešemo mrtvaški ples, otroci in odrasli, revni in bogati, tisti na visokih družbenih položajih in ostali v sivem povprečju, oni z velikimi bmwji in mi z rabljenimi avti.

O tej freski (nisem ziher, če je freska) sem slišal v eni od zvočnih knjig, v kateri ima glavno vlogo višji policijski inšpektor Vrenko. Morda bom nekoč, ko bo čas zrel za to, organiziral izlet in svojo družino peljal v to cerkev v Hrastovlje. Do tedaj pa se zadovoljim s to sliko v glavi svojega bloga.