#maj13 2022, petek

Mater, že smo skoraj sredi maja, pa to je vendar skoraj najlepši čas v letu. To si moram vsak dan znova povedati, pišukai, da ne bo odšlo mimo mene. Zadnjič enega dne me je to prešinilo in danes zjutraj spet, med tekom zgodaj zjutraj, kakopak. Med taistim tekom sem tudi pomislil, kako komaj čakam, da pritečem domov k družini. Vedel sem, da ko vstopim v hišo, bo mali že pokonci. To me je spravilo v še večje zadovoljstvo. Saj življenje je lepo, s pripisom, če smo zdravi in sposobni skrbeti zase in za svoje drage.

Naslednji teden je maraton. Fizično in psihično sem nanj pripravljen. V tem pripravljalnem obdobju od januarja pa do zdaj maja sem pridno štemplal daljše teke enkrat in dostikrat celo dvakrat tedensko, verjetno več kot kdajkoli doslej in mi to prinaša potrebno samozavest. Še več, nekaj vikendov sem daljšo turo oddelal tako v soboto kot naslednji dan v nedeljo. Preiskušal sem sposobnost regeneracije svojega telesa in mislim, da sem tudi glede tega lahko več kot zadovoljen. Zavedam pa se, da sem zdaj nekaj let starejši, kot sem bil takrat, ko sem redno tekel maratone. Motivacija, ta pa je prava. Zadnji maraton, ki sem ga oddelal prav v Radencih, sem bil motivacijsko že v zatonu. Spomnim se, da sem bil preveč miren, ker je bilo zame še vse to običajno in navada, za okolico sem bil tistega dne odsoten in strogo skoncentriran, da samo oddelam tisto, po kar sem prišel, en maraton pač še več. Kaj pa zdaj? Drugače bo. Trasa se je spet vrnila v moje kraje, kar je bil tudi razlog, da sem se odločil, da tega maratona ne smem izpustiti. Še bolje je, da bomo tekli dva kroga, ker je to psihično težje in to je moje močno področje, s katerim kompenziram manjko s področja tehnike teka.

Osem dni pred maratonom je zdaj čas, da se prepustim uživanju in mentalni pripravi na dogodek. Maraton namreč ni samo tistih dobrih 42 km teka, ampak mnogo več (logistika, priprava primerne tekaške opreme, hidracija telesa,in ustrezna prehrana, skrb za prebavo, ki ne povzroča težav, dovolj spanja in počitka, regeneracija od rednih treningov, vizualizacija tekme s traso, stopnjevanje motivacije, predvidevanje in izdelovanje strategij za odziv v času kriz, ki bodo nastopile…) in zato se maraton začne subjektivno že dneve prej. Po vseh teh letih in izkušnjah vem, kako se zadeve lotiti, da bi možnosti za zadovoljstvo s svojim tekom na maratonu povečal ali jih vsaj ne zmanjšal. Jutri želim še enkrat kot mnogokrat že letos na progo tega domačega maratona. Še enkrat želim odteči en od dveh maratonskih krogov, tokrat s poudarkom na zavestnem teku, čuječe, kot da bi skeniral progo in sebe na njej.