#april18 2022, ponedeljek

Velikonočni vikend s podaljškom v ponedeljek. Nanj sem se mentalno pripravljal, ker je to zadnji vikend pred ženinim težkim dnevom v povezavi z njeno službo. Ker sem v določenih situacijah težje prilagodljiv in spontan, me je že nekaj dni nazaj pripravljala, saj me dobro pozna, sploh ker je psihologinja, da naj si omislim kakšen načrt, kaj bova z malim počela, ker bo ona zaradi službenih obvez predvidoma malo več odsotna. Ne vem, zakaj si s tem delam skrbi, ker nama z malim odlično gre in sva še vse preživela, ampak očitno v meni prevlada anksioznost, ki po nepotrebnem troši življenjsko energijo. Energija pa je vse.

Za ta vikend sem si zadal dve turi, spogledal sem se s 30+ km. Prepričal sem se, da je pravi čas, da naredim to, česar še nisem, da za trening pretečem zaporedoma več kot polmaraton. To bo odlična priprava na radenski maraton, predvsem mentalna. Preiskus, da zmorem tudi dva dneva zapored takšne napore. In je uspelo, brez drame. Le noge me danes bolijo, a še vedno hodim in sem zmožen teka, vendar počasnega. Bolečine v stegnih, ki so prisotne, so znak tekanja po hribih v soboto. Krasno sem se imel, ko sem jih žulil. Kilometri, ko se mantraš navkeber in tudi navzdol, minevajo drugače. Pomislil sem, da je tu skrivnost, zakaj cestni tekači tako radi, ko dosežejo neko raven, prešaltajo na trail. Mene vseeno trail za zdaj ne privlači, niti se ga tu okrog doma ne morem iti, me pa privlači tudi kakšen tek po hribu, da razbijem monotonost.

Že nekaj let je minilo od mojega zadnjega maratona. V sebi sem ves ta čas čutil potrebo po daljši turi, vendar mi je bilo potem z vidika, ker je potrebno dan tudi po opravljenem daljšem teku preživet in biti doma in v službi učinkovit, škoda zapravljanja te energije. V tem času pa sem uspel svojo telo in glavo pripraviti do tega, da me daljši teki v rangu, kot jih opravljam zdaj, ne ovirajo pri vsakdanjih stvareh. To mi je super, da vso energijo ne potrošim v tekaških čevljih. Lahko bi se reklo, da sem se naučil teči trajnostno. Življenje je namreč več kot trening in tekma. Ker tudi po tekih, ki so dolgi 30+ km, me mali doma nagovori, naj tečem z njim, ga lovim, skačem po trampolinu in tako naprej. Odkar sem oče, se moji teki ne ustavijo v cilju. Zdaj je potrebno teči naprej.