#marec25 2022, petek

Crknjen in izžet sem šel slabi dve uri prej iz službe. Redko si to privoščim, četudi imam za to priložnosti in pravico. Moja moralna dolžnost je storiti tisti dan vse, kar mi čas v službi omogoča, zato običajno tekmujem s časom in sem pod tempom. Zavedam se, da je od mojega hitrega in učinkovitega odziva in narejene naloge odvisen nekdo drug, človek, in sistem, ki se odziva na potrebe ljudi, četudi ni bogsigakaj velik.

Čeprav nisem evangeličan, je ta delovna etika močno zasidrana v moje vedenje in se za kazen počutim slabo, če nisem naredil vsega, kar bi v danem trrenutku lahko. To ni dobro za psiho in nasploh za zdravje in se moram opominjati, da se svet zaradi mene ne bo ustavil. Tudi moja odsotnost ne bo imela bistven vpliv na svet. Ko me več ne bo, ne bo nikakršna praznina. S tem objokavanjem svoje pomembnosti sami sebe prepričujemo, da nekaj veljamo. Čeprav, zakaj bi naj nekaj veljali?

In sem šel. Zaklenil pisarno in se odštemplal. Nisem imel več ne energije ne volje, da bi klice na službenem telefonu preusmeril h kolegici. Dol mi je padlo. Vklopil sem aplikacijo za poslušanje zvočne knjige in se odpeljal. Ko sem pripeljal v vas pred domačo, sem se spomnil, da sem se na poti želel ustaviti v cvetličarni ali nekje blizu vzeti rožo za materinski dan. Predstavljal sem si malega, kako drži lončnico in jo ponosno preda svoji mamici, moji zlati ženi.

Ker za vožnjo nazaj v mesto nisem imel energije in volje, sem vozil samo naprej. Do prve cvetličarne, kjer ne bom preveč izpostavljen. Torej v Radence. Tam me ne poznajo in lahko bom glupa stranka v cvetličarni, ki od vseh rož prepozna samo kaktus. Čez sedem kilometrov sem bil tam. Sparkiral sem in že med hojo videl otroka, kako drži rdeč nageljček in se s čelado na glavi spravlja na kolo. Potem je iz cvetličarne stopil dedek s šopkom. Energija se mi je povrnila. Vzel sem prvo lončnico, ki se mi je zdela na videz ok in blagajničarki ne skušal izdati, da ne vem, kaj je gerbera in kako se jo neguje. Ali je pravilen izraz vzdrževati? Ne vem niti, kako to imenovati.