Tek: 21. Ljubljanski maraton 2016

Nedelja, 30/10/2016, 5. tek v tednu.

Start ob 11.30 uri, dolžina 42,196 km.

Vreme: Nekoliko hladneje od lani. Pb. 13° C. A zjutraj, ko smo gledali start na 10 km, je bilo mrzlo kot psa. Tekel sem v kratkih hlačah in kratki majici, do zadnja 2 km sem nosil rokavčnika. To je bil moj prvi maraton, na katerem sem nosil čepico.

Letos sem uradno tekel le še radenski maraton Treh src 2016.

V standardni familijarni ekipi smo ob 5.30 uri startali za Ljubljano (na srečo smo ponoči prešli s poletnega na zimski čas in prestavili čas za 1 uro nazaj).

Tekel sem za Dom starejših Rakičan, za firmo, ki mi je sponzorirala štartnino.

Šlo je za moj 3 pravi Ljubljanski maraton (42 km).

Tekel sem zelo pametno, konstantno v tempu ves maraton. Za vsak km sem pogledalna uro in na naslednjem km delal kontrolo, ali sem ga pretekel v normiranem času 5 min/km. Težava je, ker nimam ure, ki bi imela funkcijo štoparice ali pa ure, ki bi prikazovala čas tudi v sekundah. Zato sem bolj ali manj tekel na občutek. Moja želja si je kupiti uro, ki na podlagi gps meri dolžino, po možnosti še srčni utrip na zapestju in ki ne bi stala več kot 200 eur.

Zajtrkoval sem testenine, prelite s kokosovo maščobo in začinjene z vegansko jušno kocko ter drugimi začimbami.

Med tekom sem na vsaki okrepčevalnici (na 5 km) zaužil vodo in izotonični napitek, pol mandatine in dobro polovico banane. Dobra 2 km po okrepčevalnici sem si v usta vtaknil sladkorno kocko 5 g. Ponujali so energijske gele, ki pa jih nisem jemal. Vso progo sem pretekel brez preparatov.

Rezultat: 3;24:05, 290. mesto med 1519 tekači v moški konkurenci. Za osebnim rekordom sem zaostal 48 sekund. Odličen tek!

V tem tednu sem tekel 5x in pretekel skupno dolžino 70 km.