5. Eko maraton, Maribor 2014

Dne 14.9.2014 je potekal 5. Eko maraton Maribor. Na tej 21-km razdalji, ki je v Mariboru najdaljša, sem s tem tekel tretjič. Na Eko maraton letos sicer nisem računal, ker letos ciljam na daljše razdalje, sem se pa prijavil na povabilo svoje drage, ker ima z eko maratonom pozitivne in prijetne izkušnje. Na žalost pa se je zgodilo, da sem zaradi njene dalj časa trajajoče poškodbe sam stal na startu. Ta tek sem zato vzel za dober trening za ljubljanski maraton in kot naš skupen nedeljski izlet v Maribor. Računal pa sem, da bom z lahkoto potolkel svoj rekord na polmaratonu (1;41:12) in pritekel v cilj pod 100 minutami, čeprav se za polmaratonske razdalje letos ne pripravljam.

Razdaljo 21 km sem pretekel v času 1;34:22 (bruto čas 1;34:36). Odkar sem radenski maraton pretekel brez merilca srčnega utripa, ga še nisem uporabil (niti na treningu), zato nimam teh podatkov.

Ni šlo vse gladko, čeprav je rezultat zame odličen. S prebavo ni bilo težav, kot lansko leto, sem pa že na 6. km ulovil zajca za čas 1;35:00. Brez težav sem mu sledil in za kakšen meter sem ga enkrat celo prehitel. Dobro mi je šlo. Nato pa se mi je zdelo, da je povečal tempo in sem se ga že moral s težavo držati. To je bila prva kriza. V zadnji tretjini teka pa sem pričel izgubljati korak z njim. Šlo je za drugo mojo krizo in takrat sem si rekel, da bom tekel v svojem tempu in se ne skušal na silo uglaševati s tempom nekoga drugega. Sprijaznil sem se, da se mi je odlepil, in tekel z zaostankom pb. minuto za njim. Tako sem imel več prostora zase, kar mi je pomagalo, da sem prišel nazaj v korak s seboj. Ob progi ni bilo veliko navijačev, ampak ker se tekači nismo gužvali, si vedel, kdaj spodbujajo ravno tebe. To mi je bilo zelo prisrčno. V ciljni ravnini pa sem zagledal, da bom na koncu celo pod časom 1;35:00 in da je bil na progi samo zajec prehiter (nisem uporabljal svoje štoparice). Takoj mi je postalo smiselno, čemu sem tako trpel. Dosežek pa me je presenetil. Sem skoraj za 7 min izboljšal svoj najboljši rezultat na 21 km, ki sem ga, za zanimivost, dosegel prav tako na eko maratonu, leta 2012.

To pa je bil moj 13. polmaraton. Letos sem tekmoval 3-krat in zase kot zelo uspešne vrednotim vse nastope: radenskih 42 km, 12 km okrog Bohinjskega jezera in 21 km eko maratona. Zelo sem zadovoljen z napredkom v letošnji sezoni!

image

V moški konkurenci je tekmovalo 310 tekmovalcev, dosegel sem 84. čas. V svoji kategoriji do 29 let pa 18. čas izmed 48 tekačev.

Rezultati na mojih dosedanjih polmaratonih:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.